Agár-tető és a Szent Jakab pálos kolostorrom

Megosztás:
Share:

Agár-tető és a Szent Jakab pálos kolostorrom

Tapolcától nem messze, autóval alig negyedórára északi irányban találjuk Nyirádot, amit egy piros jelzésű turistaút köt össze a tőle délre fekvő kis községgel: Sáskával. Ez a kanyargós ösvény 12 km hosszú, és kimondottan változatos terepen vezet megannyi látnivalót tartogatva a környék felfedezőinek. 

 

Az út csúcspontja, az Agár-tető a Kab-hegy után a Déli-Bakony második legnagyobb bazaltvonulata. Miután elértük a csúcskövet, hatalmas bükkök között lekanyaroghatunk a hegytetőről, keresztül a Macska luka árkon.

 

Egyre mélyebb partfalak között érjük el a Szent Jakab-forrást és a következő épített értékünket, egy hajdanán szebb napokat is látott pálos kolostorromot. Ez az épület az ország első nyolc pálos kolostorának egyike, amit már 1263-ban már laktak a szerzetesek. A kolostor Szent Jakab nevét viseli, de nem ez volt az egyetlen pálos alapítású kolostor a környéken. Többek között Salföldön, Uzsán, Badacsonyban is találunk ilyen romokat. 

 

A monda szerint a Salföldön élő szerzetesek ide, a hegyek között megbúvó Szent Jakab kolostorba menekültek a török elől, de nem sokkal később ezt az épületet is feldúlta az oszmán sereg. A részlegesen felújított, lényegében csak megerősített romok közelében is találunk paddal és tűzrakóval kialakított pihenőt.

 

Ha könnyebb utat választanánk, a kolostorlátogatásra indulhatunk Sáska felől is, mely település a Haláp-hegy lábánál fekvő zsákfalu.

 

https://www.turistamagazin.hu/hir/fedezd-fel-a-deli-bakony-sokszinu-videket

 

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...