Szent György-hegy

Megosztás:
Share:

Bazaltorgonák

A Szent György-hegy oldalában találhatóak a tanúhegy jellegzetes Bazaltorgonái. Bazalt- és bazalttufa réteg alkotja a hegy alapkőzetét, ami a Pannon-tenger üledékére rakódott le. A talaj ennek köszönhetően alkalmas a borszőlő termesztéséhez. A bazaltorgonák 30 méter magasak és a 1,5 méteres szélességet is elérik.

 

A közel 3,3 millió éves Szent György-hegyen alakultak ki a bazalt óriások, jelentős vulkáni tevékenység eredményeképp. A felszínre törő bazaltláva, viszonylag kis mélységből érkezik. Összetétele és magas hőmérséklete miatt nagyon folyékony az állaga, így szétterült a felszínen.

Az üledék, ami vastag homokrétegből és agyagból állt, lávával érintkezett, majd idővel a kihűlési folyamatoknak köszönhetően bazalttá szilárdult. A bazalttakaróval be nem borított területen nagymértékben lepusztult a felszíni üledék. Így a bazalttakarós rész ehhez a területhez képest 200-300 méterrel magasabb lett. Ez annak a következménye, hogy a megszilárdult kőzet ellenálló, ún. védősapkaként szolgál, óv az eróziótól.

 

https://szallas.hu/programok/bazaltorgonak-tapolca-p4231

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...